introductiebestel het boekinformatie over het boekinhoudsopgave Si'Iraover de schrijfsterverantwoordingContactlink pagina

Si'ira // Een introductie

Dit boek gaat over een bijzondere gordel, de si’ira, geweven door een volk van weefkunstenaars, de Wayuu. Deze oorspronkelijke bewoners leven in het droge en winderige Guajira schiereiland op het grensgebied tussen Colombia en Venezuela. De vrouwen weven de versierde gordel, of si’ira, voor de lendendoek van hun mannen en zonen op eenvoudige rechtopstaande getouwen met toepassing van een groot aantal hoogontwikkelde textieltechnieken. Met eindeloos geduld manipuleren zij gestaag hun ketting en inslag en creeren zo hun kleurige en buitengewoon kloeke en evenwichtige ontwerpen.

Textiel speelt een centrale rol in het dagelijks leven van de Wayuu. In het eerste deel worden de geschiedenis en geografie van de Guajira en de leefsituatie van dit indianen volk geintroduceerd.

Daarop volgt een geillustreerde verzameling van lijn- en patroonontwerpen voor si’ira’s uit het bezit van de Wayuu weefsters of zoals bestudeerd in de collecties van verzamelaars en musea. Het weven is een levend ambacht en er worden nog steeds nieuwe ontwerpen toegevoegd aan het uitgebreide repertoir, maar tegelijkertijd gaat er ook veel kennis verloren. Dit is daarom waarschijnlijk het deel dat het meest de aandacht zal trekken van de Wayuu weefsters zelf, want zij werken van voorbeeld of uit het geheugen.
Het boek eindigt met een praktische handleiding om zelf een si’ira te weven, met al zijn getwijnde en gevlochten bindkoorden en kleurige pompoenen. De enige benodigdheid is een eenvoudig getouw (bouwtekening aanwezig), wat algemene weefervaring en een overvloed aan geduld. Het werk en het resultaat zullen veel bevrediging schenken, terwijl U de buitengewone weefvaardigheden van de Wayuu leert toepassen en waarderen.

De auteur Mirja Wark (geb. 1954), is een enthousiaste weefster, weeflerares en organisator van textielreizen. Zij heeft talrijke artikelen en korte aantekeningen geschreven over weven en aanverwante onderwerpen in het Nederlands/Duitse blad "Handwerken zonder Grenzen/Ornamente" en recent over inslag getwijnde beurzen in het "Journal of Oman Studies". Ze woonde in Venezuela van 1991-1994 en genoot enkele malen de gastvrijheid van de Wayuu om de kunst van het si’ira weven te leren.

meer over de auteur